Kinderen & jeugd

Alle kinderen en tieners van 0 tot 16 jaar worden met open armen ontvangen in de jeugd- en tienerbib. Ontdek onze uitgebreide collectie materialen, krijg leesadvies op maat of kom gewoon gezellig lezen in onze leesput.

Ook tal van activiteiten staan op het programma. Klassiekers zijn onze voorleesavond, voorlezen in de bib ...

Logo Boekstart

Boekstart

Wij zijn een Boekstart-bib! Wanneer je met je kindje van 15 maanden op controlebezoek gaat bij het consultatiebureau van Kind en Gezin, dan krijg je een uitnodiging om een gratis boekenpakket op te halen in de bibliotheek van je woonplaats. We maken je op dat moment graag wegwijs in de bib en schrijven je kindje met plezier in zodat hij/zij op vroege leeftijd al kan genieten van onze collectie baby- en peuterboekjes.

Boekstart is een samenwerkingsproject tussen Iedereen Leest, de bibliotheken en Kind en Gezin. Samen willen we de taalontwikkeling van baby’s en peuters stimuleren, maar vooral ook het plezier dat kinderen samen met volwassenen aan boeken beleven.

Meer info over Boekstart vind je hier

Logo KJV

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 6 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van 8 boeken om te beoordelen. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je jouw top 8.

Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld en zo bekom je per leeftijdsgroep het beste boek! Na het stemmen in april is er steeds een supermegaleuketoffe gratis slotactiviteit in samenwerking met de omliggende bibliotheken.

Inschrijven via mail: catherine.defevere@vondel.meulebeke.be of in de bib. 

Meer info via de Website KJV of in de bibliotheek.

Voorlezen

Voorlezen in de bib

Een vrijwilliger leest voor aan kinderen van 3 tot 7 jaar, erna is er steeds een leuke knutselactiviteit voorzien. Deze activiteit is gratis, inschrijven is niet nodig! Mama's, papa's, oma's en opa's zijn ook welkom. We beginnen en eindigen stipt op tijd.

Data: zie activiteiten

Schaken2

(Leer) schaken in de bib

Wil je leren schaken en af en toe een partijtje spelen op beginnersniveau, schaak je zelf graag maar heb je niet altijd een tegenspeler, ben je al een gevorderde schaker en wil je graag tips en tricks van ervaringsdeskundigen of ben je gewoon nieuwsgierig hoe dit alles in zijn werk gaat? Dan is 'Schaken in de bib' misschien iets voor jou.

(Leer) schaken in de bib gaat elke keer door op dinsdag van 16 u. tot 18 u., het schaken gaat niet door tijdens schoolvakanties.


Deelnemen is volledig gratis! Iedereen, zowel volwassenen, kinderen en jongeren, zijn van harte welkom.

a1dc4d4b-DL_02_IL_VOORLEESWEEK19_AFF_A4_AUG19_300DPI_RGB.jpg

Voorleesweek 2019

Van 16 - 24 november

Campagne

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Dit jaar focussen we op voorleesrituelen.

Voorleesavond (vrijdag 22 november 2019 om 18 uur &  18.30 uur)

Het is een jaarlijks succesnummer, de voorleesavond in de bibliotheek! De leerlingen van de academie voor muziek en woord (afdeling Meulebeke) lezen hele mooie verhalen voor aan de kinderen. Deze activiteit gaat dit jaar door op vrijdag 22 november 2019 van 18 u.(kleuters) en van 18.30 u. (lagereschool). Na het voorlezen krijgen de kinderen warme chocolademelk, mmm! Een mooie afsluiter van de Voorleesweek! Voor kinderen van 3 tot 10 jaar. In pyjama komen is een must!

affiche JBM 2020.jpg

Jeugdboekenmaand 2020 - Wat doet kunst?

De Jeugdboekenmaand is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Deze vindt plaats van 1 tot 31 maart. Jaarlijks heeft de Jeugdboekenmaand een ander thema. Dit jaar is het thema: Wat doet kunst?

Elk jaar opnieuw organiseren we lezingen voor de scholen. De auteurs voor 2020 zijn:

 • 1ste leerjaar: Guy Daniëls (25/03)
 • 2e leerjaar: Kris Kowlier (18/02)
 • 3e leerjaar: Mathilda Masters (19/03)
 • 4e leerjaar: Vera Van Renterghem (6/03)
 • 5e leerjaar: Stefan Boonen (24/03)
 • 6e leerjaar: Jef Aerts (4/02)

Naast de lezingen spelen we ook elk jaar het jeugdboekenmaandspel. De klassen kunnen hiervoor inschrijven via catherine.defevere@vondel.meulebeke.be

Studeren in de bib

Studeren in de bib

Meer en meer studenten zoeken een andere omgeving om zich op de examens voor te bereiden en kiezen daarvoor steeds vaker voor de bibliotheek.

Ook in de bibliotheek van Meulebeke is dit mogelijk. Op de 2de verdieping of in de leeszaal vind je wel een rustig plekje. En er is overal gratis Wifi.

Als de bibliotheek tijdens de week gesloten is, is hier overdag wel meestal iemand aanwezig. Dus als je ons verwittigt kan je hier ook op die momenten echt rustig studeren. Als je dit zou willen doen geef ons een seintje: bibliotheek@vondel.meulebeke.be

Collectie kinderen en jeugd:

 • Knisperboekjes
 • Baby- en peuterboeken
 • Prentenboeken
 • Eersteleesboeken
 • Leesboeken 7+ (rood), 9+ (groen), 12+ en 15+ (blauw).
 • Voorleesverhalen
 • Poëzie
 • Luisterboeken
 • Informatieve boeken
 • Multimedia: cd's, dvd's en games
 • Tijdschriften
 • Jeugdstrips (eerste verdieping)