Hoe werkt de bib?

Op deze pagina vind je praktische informatie over de bib.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek. Ook als je van een andere gemeente of stad komt.

Je meldt je gewoon aan bij de balie met je identiteitskaart.

 • jonger dan 18: gratis
 • 18+: 5 euro per jaar*

Kinderen kunnen enkel ingeschreven worden onder begeleiding van een ouder, grootouder of voogd.

Een lidmaatschap van bib Meulebeke is voortaan geldig in alle andere Midwestbibliotheken (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Staden, Tielt en Wingene). Inschrijven per bibliotheek is wel nodig.

*Bij promoacties of in het kader van een doelgroepenwerking kan afgeweken worden van het lidgeld.

De eerste lenerspas is gratis. Ben je je lenerspas kwijt dan betaal je 2,50 euro voor een nieuw pasje.

 

 

Ontlenen

Wat kan ik lenen en hoelang mag ik iets bijhouden?

Volwassenen kunnen alles uitlenen. Kinderen kunnen geen films, strips en boeken voor volwassenen uitlenen.

 • 25 gedrukte materialen (boeken, strips,...): 4 weken uitleenbaar, 1 keer verlengbaar
 • 10 audiovisuele materialen (cd, dvd): 4 weken uitleenbaar, 1 keer verlengbaar
 • 2 Sprinterfilms of -series: 2 weken (sprinterfilm) of 4 weken (sprinterserie) uitleenbaar, niet verlengbaar
 • 5 Games: 4 weken uitleenbaar, 1 keer verlengbaar
 • 3 Vertelplaten: 4 weken uitleenbaar, 1 keer verlengbaar
 • 3 Taalcursussen: 13 weken uitleenbaar, niet verlengbaar

Alle uitleningen zijn gratis (ook sprinterDVD's).

Opgelet: sinds het nieuw bibliotheeksysteem is het niet meer mogelijk om meermaals te verlengen tot je aan je maximum van 8 weken uitleentermijn komt. Je kan nu maar 1 keer meer verlengen, wacht dus best zo lang mogelijk! Ook ontlenen zonder geldige bibliotheekpas of ID is niet meer mogelijk. Het nieuw systeem laat ons niet toe hier een uitzondering op te maken. Zorg dus dat je het steeds op zak hebt.

 

 

Hoe verlengen?

Verlengen kan je zelf, online via de toepassing "Mijn Bibliotheek". Ook telefonisch of via e-mail mag je verlengen (met vermelding op welk lenerspasje de materialen verlengd moeten worden). Wanneer een materiaal gereserveerd is door een andere lener is verlengen niet meer mogelijk.


HOE REGISTREREN OP MIJN BIBLIOTHEEK?
Registreer je eenmalig op ‘Mijn Bibliotheek’.

 • Surf naar meulebeke.bibliotheek.be en klik bovenaan op de knop ‘Aanmelden bij Mijn Bibliotheek’.
 • Onderaan zie je de knop 'Aanmelden', onder die knop staat er: ‘Nog niet geregistreerd? Maak een profiel aan’. Klik hier op.
 • STAP 1: vul je e-mailadres in.
 • STAP 2: Ik ben lid van bibliotheek (gemeente). Typ in Meulebeke (BiB Vondel).
 • STAP 3: vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in (zonder leestekens, enkel cijfers) + vul je paswoord in (het paswoord is de eerste keer bij het registreren ALTIJD: de dag en maand van je geboortedatum en de eerste 3 letters van je familienaam in hoofdletters dus DDMMFFF bijvoorbeeld: Jan Peeters, geboortedatum 08/12/1970 = 0812PEE).
 • STAP 4: vul je gegevens verder aan.
 • STAP 5: bevestig je e-mailadres, je krijgt hiervoor binnen de paar minuten een bevestigingsmailtje.

Na het bevestigen van je e-mailadres kan je nu in de slag in 'Mijn bibliotheek'.

 

 

Inleveren

Inleveren kan aan de balie tijdens de openingsuren of in de inleverbus (kant Karel van Manderstraat), dit liefst buiten onze openingsuren. Om schade te vermijden mogen e-readers niet ingeleverd worden in de inleverbus. De verantwoordelijkheid om tijdig in te leveren ligt bij de lener. Er wordt een herinneringsmailtje gestuurd 3 openingsdagen voor de inleverdatum. Dit is een mooie extra service maar het mailtje kan ook terecht komen in je spam of er kan misschien een technisch probleem voorvallen, hou de inleverdatum daarom altijd goed zelf bij.

Te laat, wat nu?

Een materiaal te laat ingeleverd? Dan rekenen we 0,10 euro telaatgeld aan per materiaal per dag. Hou dus altijd goed de inleverdatum bij, dit staat op je ticket en kan je steeds nazien op je 'Mijn bibliotheek'-profiel.

 

 

Reserveren

Is het materiaal dat je wenst uitgeleend? Vraag dan aan een baliemedewerker om het voor jou te reserveren of beter: doe het zelf online. Wanneer het materiaal voor je klaar staat in de bib ontvang je een mailtje (indien mailadres gekend) of nemen we telefonisch contact met je op. Kostprijs reservatie: 0,50 euro. Ook na annulatie van de reservering blijft de reservatiekost open staan. De reservatiekost dient betaald te worden bij het plaatsen van de reservering. Bij online reserveren is het mogelijk de reservatie te betalen bij afhaling, je hoeft niet speciaal hiervoor naar de bib te komen.

 

 

Elders lenen (IBL)

Je kan thuis eenvoudig via onze catalogus op de website opzoeken welke boeken wij in ons aanbod hebben. Hebben we het boek dat je heel graag wil lezen niet in ons aanbod? Dan kunnen we het boek misschien laten overkomen vanuit een andere bibliotheek. Kom naar de bib en vraag een bibliotheekmedewerker om hulp of plaats (thuis) zelf een aanvraag.

Zelf een aanvraag plaatsen doe je zo:

 1. Zoek via de website bibliotheek.be op of het boek beschikbaar is in een andere Vlaamse bibliotheek.
 2. Als je het boek gevonden hebt, klik je op de knop 'Vind een exemplaar'. Vervolgens tik je de postcode van Wingene in (8750) en klik je op de knop 'Zoek bibliotheken'
 3. Bovenaan bij 'Wingene' verschijnt een knop 'laat een exemplaar brengen'. Verder krijg je ook en overzicht van bibliotheken in de buurt waar het boek beschikbaar is en waar je het boek dus gewoon kan ophalen.
 4. Als je op de knop 'laat een exemplaar brengen' klikt, start je de aanvraag. Log in met je Mijn Bibliotheek-profiel, controleer je aanvraag en klik vervolgens onderaan op de knop 'bevestig aanvraag'

Van zodra het boek in onze bibliotheek aanwezig is, ontvang je een mailtje en kan je het ophalen aan onze balie. Reken op een termijn van ongeveer 7 werkdagen. We kunnen deze termijn niet garanderen want de verzending kan soms vertraging oplopen. Voor deze dienst vragen we een tussenkomst in de transportkosten van 3 euro per materiaal. Materiaal vanuit een andere bibliotheek mag je 4 weken bijhouden. Dit materiaal kan niet verlengd worden.

Vraag geen té recente materialen aan want deze zijn moeilijk/niet leverbaar.