Kinderen & jeugd

Alle kinderen en tieners van 0 tot 16 jaar worden met open armen ontvangen in de jeugd- en tienerbib. Ontdek onze uitgebreide collectie materialen, krijg leesadvies op maat of kom gewoon gezellig lezen in onze leesput.

Ook tal van activiteiten staan op het programma. Klassiekers zijn onze voorleesavond, voorlezen in de bib ...

Bieblo

Bieblo

= Boekentips voor kinderen van 6 tot 11 jaar.

Zoek je een leuk boek in onze bib? Weet je niet goed wat kiezen omdat er zoveel keuze is? Bieblo is er voor jou!

Hoe werkt het?

Open Bieblo op een tablet of pc in de kinderafdeling en vertel hoe oud je bent. Je krijgt een afbeelding te zien die een thema uitbeeldt, zoals fantasie, dieren, noem maar op. Swipe je rechts, dan is het jouw ding, swipe je links, dan niet. Op het einde krijg je 8 boekentips die passen bij jouw interesses en leeftijd. Staat er tussen de 8 leestips toch geen boek dat je aanspreekt? Vernieuw de pagina voor andere boekentips uit de bib. Handig toch!?

Klik hier om bieblo gelinkt aan de catalogus van bib Meulebeke te gebruiken.

Logo Boekstart

Boekstart

Wij zijn een Boekstart-bib! Wanneer je met je kindje van 15 maanden op controlebezoek gaat bij het consultatiebureau van Kind en Gezin, dan krijg je een uitnodiging om een gratis boekenpakket op te halen in de bibliotheek van je woonplaats. We maken je op dat moment graag wegwijs in de bib en schrijven je kindje met plezier in zodat hij/zij op vroege leeftijd al kan genieten van onze collectie baby- en peuterboekjes.

Boekstart is een samenwerkingsproject tussen Iedereen Leest, de bibliotheken en Kind en Gezin. Samen willen we de taalontwikkeling van baby’s en peuters stimuleren, maar vooral ook het plezier dat kinderen samen met volwassenen aan boeken beleven.

Meer info over Boekstart vind je hier

Logo KJV

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 6 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van 8 boeken om te beoordelen. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je jouw top 8.

Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld en zo bekom je per leeftijdsgroep het beste boek! Na het stemmen in april is er steeds een supermegaleuketoffe gratis slotactiviteit in samenwerking met de omliggende bibliotheken.

Inschrijven via mail: catherine.defevere@vondel.meulebeke.be of in de bib. 

Meer info via de Website KJV of in de bibliotheek.

Voorlezen

Voorlezen in de bib

Een vrijwilliger leest voor aan kinderen van 3 tot 7 jaar, erna is er steeds een leuke knutselactiviteit voorzien. Deze activiteit is gratis, inschrijven is niet nodig! Mama's, papa's, oma's en opa's zijn ook welkom. We beginnen en eindigen stipt op tijd.

Data: zie activiteiten

VLW

Voorleesweek 2020

Van 21 - 29 november

Campagne

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Dit jaar focussen we op 'ouderbetrokkenheid'.

Voorleesavond (vrijdag 27 november 2020 om 18 uur)

Het is een jaarlijks succesnummer, de voorleesavond in de bibliotheek! De leerlingen van de academie voor muziek en woord (afdeling Meulebeke) lezen hele mooie verhalen voor aan de kinderen. Na het voorlezen krijgen de kinderen warme chocolademelk, mmm! Een mooie afsluiter van de Voorleesweek! Voor kinderen van 3 tot 10 jaar. In pyjama komen is een must!

affiche JBM 2020.jpg

Jeugdboekenmaand 2020 - Wat doet kunst?

De Jeugdboekenmaand is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Deze vindt plaats van 1 tot 31 maart. Jaarlijks heeft de Jeugdboekenmaand een ander thema. Dit jaar is het thema: Wat doet kunst?

Elk jaar opnieuw organiseren we lezingen voor de scholen. De auteurs voor 2020 zijn:

 • 1ste leerjaar: Guy Daniëls (25/03)
 • 2e leerjaar: Kris Kowlier (18/02)
 • 3e leerjaar: Mathilda Masters (19/03)
 • 4e leerjaar: Vera Van Renterghem (6/03)
 • 5e leerjaar: Stefan Boonen (24/03)
 • 6e leerjaar: Jef Aerts (4/02)

Naast de lezingen spelen we ook elk jaar het jeugdboekenmaandspel. De klassen kunnen hiervoor inschrijven via catherine.defevere@vondel.meulebeke.be

Studeren in de bib

Studeren in de bib

Meer en meer studenten zoeken een andere omgeving om zich op de examens voor te bereiden en kiezen daarvoor steeds vaker voor de bibliotheek.

Ook in de bibliotheek van Meulebeke is dit mogelijk. Op de 2de verdieping of in de leeszaal vind je wel een rustig plekje. En er is overal gratis Wifi.

Als de bibliotheek tijdens de week gesloten is, is hier overdag wel meestal iemand aanwezig. Dus als je ons verwittigt kan je hier ook op die momenten echt rustig studeren. Als je dit zou willen doen geef ons een seintje: bibliotheek@vondel.meulebeke.be

Aangepaste regeling van 29 mei 2020: https://meulebeke.bibliotheek.be/studeren

Collectie kinderen en jeugd:

 • Knisperboekjes
 • Baby- en peuterboeken
 • Prentenboeken
 • Eersteleesboeken
 • Leesboeken 7+ (rood), 9+ (groen), 12+ en 15+ (blauw).
 • Voorleesverhalen
 • Poëzie
 • Luisterboeken
 • Informatieve boeken
 • Multimedia: cd's, dvd's en games
 • Tijdschriften
 • Jeugdstrips (eerste verdieping)